Jóga órák


 

Yin Jóga

Passzív elcsendesedés, befele fordulás, harmonizálás és elengedés. 90 perc nyugalom és relaxáció.


Yin jóga jellemzői

 • A Yin jóga egy passzív típusú óra, melynek minőségi ismérvei a női, befogadó, tápláló, földelő minőséget magába foglaló jegyek.
 • Jellemzője, hogy hosszan tartunk ki bizonyos testhelyzeteket, nagyjából 2-5 percig maradunk egy-egy ászanában, látszólag statikusan.
 • A gyakorlás célja, hogy minél inkább elengedjük magunkat, és a kötőszövetekben található meridiánokra (energia csatornákra) nyomást gyakoroljunk – részben a gravitáció segítségével, részben pedig azonképp, ahogy egyik testrészünk ránehezedik a másikra.
Időtartam: 90 perc
Ritmus: statikus
Tapasztalat: kezdőknek és haladóknak is ajánljuk
Intenzitás: nem igényel nagy állóképességet

Yin jóga hatásai

 • A meridiánokra alkalmazott hatás vagy nyomás lelki és szellemi tisztulást is eredményez.
 • Az ízületeket, porcokat, szalagokat és csontokat is táplálja, fiatalon tartja, azáltal, hogy eléri a mélyebb szöveteket is.
 • Ez a gyakorlás elcsendesít, kiegyensúlyozza az energiáidat, harmonizál, segíti az ízületek mozgékonyságának fenntartását, különösképpen a csípő környékén, és egyensúlyba hozza a férfi és a női minőséget bennünk.
 • A rendszeres Yin-gyakorlás hozzásegíthet egy egészségesebb életminőséghez és a Yang típusú gyakorlatok könnyebb kivitelezéséhez.

Az órát külföldiek számára is ajánljuk, a foglalkozás igény szerint két nyelven (magyarul és angolul) kerül megtartásra.

Integrált Jóga (kezdő)

Egyszerűbb gyakorlatokból álló, terápiás jellegű óra, azoknak, akik még nem rendelkeznek megfelelő fizikummal vagy testtudattal.


Integrált Jóga jellemzői

Az integrált jógagyakorlás gyökerei a tradicionális vonalon átadott jógahagyományokhoz kapcsolódnak. Ennek fő jellemzője, hogy együtt adja át a jógikus hagyomány különböző aspektusait - a durva anyagitól a finomabb, tudati összetevőkig – mint az erőszakmentesség, légzéstudatosság, koncentráció, könnyed tudati állapot. Fókuszában a tudatosságunk felébresztése és kiterjesztése áll, a csendes (éber) jelenlét erejének megtapasztalása.

A másfél órás külső-belső utazásban fizikálisan, és lelkileg kioldódhatnak a negatív energiák (apána) az ízületekből, ezáltal azok mozgáshatára megnő, nyúlnak és oldódnak a megrövidült izmok, izompólyák, és lassanként megerősödnek a testi és lelki core izmaink is.

A lélekzettel együttmozgó figyelem és a pránikus energia benntartása a pózainkban létrehozza a nyugodt elmélyülést, és a határainkba beleoldódás örömét. Ez pedig magában rejti a továbbhaladás lehetőségét a jóga útján – önismeretre, mentális egészségre, és helyes életmódra vezetve.

 

A gyakorlás menete:

 • Összpontosítás - a belső figyelem kialakítása, légzésfigyelés
 • Ízületi és mirigygyakorlatok – belső szem beélesítése, a testrészek tudatosítása
 • Tradicionális jógaászanák (álló-ülő-előre-hátrahajló-csavaró-fordított helyzetek)
 • Napüdvözletek – dinamikus, folyamatos, aktív áramlás
 • Pránayáma – légzőgyakorlatok, azaz energetikai elfinomítás és kiegyenlítés
 • Relaxáció – a csendesebb rétegek aktivitása
 • Esetenként jóga nidrá, ülé-igazítás, szem-jóga, vagy meditáció
Időtartam: 90 perc
Ritmus: statikus
Tapasztalat: kezdőknek ajánljuk
Intenzitás: nem igényel nagy állóképességet

Az órát külföldiek számára is ajánljuk, a foglalkozás igény szerint két nyelven (magyarul és angolul) kerül megtartásra.

IYENGAR JÓGA


Az Iyengar (ejtsd “ájengár”) Jóga a hatha jóga egyik módszere. Az élete végéig gyakorló és aktívan tanító B.K.S. Iyengar jógamester (1918-2014) tanítására épül, amely Patandzsali ősi jóga szútráiból és bölcseleteiből táplálkozik. B.K.S. Iyengar jógagyakorlása és több mint 70 éves oktatási tapasztalata felmérhetetlen innovációt eredményezett a jógaművészet és tudomány területén.

Az IYENGAR JÓGA erősíti és rugalmasabbá teszi a testet. Fizikailag teljesen átmozgat, fejleszti az izomrendszert és erősíti a csontokat és ízületeket. A belső szerveket tónusossá teszi, a hormonrendszert összhangba hozza, az idegrendszert pedig ellazítja, elcsendesíti. A módszer lényege, hogy gyakorlás közben nagy figyelmet fordítunk a részletekre, folyamatosan fejlesztve a figyelmet és a test-tudatot megtanulunk nagyon kifinomult módon fókuszálni.

Az Iyengar jógát a precízitás tette világszerte elismertté, és a részletes, személyre szabott instrukciók által vált a legbiztonságosabb jóga irányzattá.

A rendszeres gyakorlás nemcsak a fizikai, hanem a mentális erőt és állóképességet is fejleszti. A gyakorlás során kifejlődő test-tudat segít az egészséges szokások és életforma kialakításában. Olyan belső mechanizmusokat és stratégiákat kelt életre, melyek segítségével könnyebben nézünk szembe a mindennapi kihívásokkal. Megtanít arra, hogy elfogadjuk önmagunkat, és együttérzéssel forduljunk mind magunk, mind pedig mások felé.

Ha még sohasem jógáztál itt a helyed! Ha jógáztál már más stílusban, de szeretnéd mélyíteni a jógával kapcsolatos tudásod és tapasztalatod, itt megteheted! Ha pedig sok időt kihagytál és szeretnél visszatérni, itt a remek alkalom!

“A Jóga olyan, mint a zene. A test ritmusa, a szellem dallama és a lélek harmóniája teremti meg az élet szimfóniáját.“ - B K S Iyengar

Az Iyengar Oklevél Embléma (Iyengar Certification Mark) a kiváló képzés és az életen át tartó tanulás nemzetközi szimbóluma. Azon végzett, okleveles Iyengar jóga oktatók használhatják, akik valamely Iyengar Jóga Szövetség tagjai és elkötelezik magukat a folyamatos képzésre és tanulásra. Az oklevelet – ezzel együtt az embléma használati jogát – évről évre meg kell újítani. Az “Iyengar” név jogvédelem alatt áll, csak az jogosult használatára jógaoktatással kapcsolatban, aki végzett, okleveles Iyengar jóga oktató.

 

Gerincjóga és Ashtanga Gerinc jóga


Dinamikus gerincjóga:

A dinamikus gerincjógaórán a hatha jóga elemeiből megismert ászanákat (testtartásokat) kapcsoljuk össze különböző gyakorlatokkal, minden esetben hangsúlyt fektetve a derék, a gerinc tudatos védelmére és a légzés helyes és áramló kivitelezésére.

Neked ajánljuk az órát,

 • ha szereted az erőteljesebb gyakorlást vagy ezen a területen fejlődnél,
 • ha egyszerre erősősítenéd és nyújtanád is az izmaidat
 • ha javítanád a tartásod, és egészséges mozgásmintát sajátítanál el

Az óra felépítése: lecsendesedés, bemelegítés, ászanagyakorlás (testtartások), realxáció

 

Ashtanga Gerinc jóga:

Célja a fizikai test megerősítése, a hajlékonyság növelése, szervezet tisztítása, illetve az egészség megőrzése és helyreállítása. Terápiás jellege ellenére már az első sorozat is komoly kihívások elé állítja a gyakorlókat. Nem is elsősorban az ászanák kivitelezése hanem a figyelem összpontosítása és megtartása jelent nehézséget. A gyakorlás során végig figyelni kell a bandhák megtartására,a lassú és puha udzsájí légzésre, és ászanáról ászanára vezetni kell a dristit, azaz a fókuszt. Az egyes sorozatokon belül, és az egyes sorozatok között akkor érdemes továbbmenni, ha nem kalandozik el a figyelem, a légzés nyugodt marad, ill. az addig tanultak már nem okoznak különösebb nehézséget.

Napjainkban a túl sok ülésnek köszönhetően sokan tapasztalnak derék, gerinc és hátfájdalmakat. Ezért az ashtanga vinyásza jóga elemeit adaptáljuk a mai, nyugati ember számára, így kompenzáljuk a mindennapokban kialakult helytelen mozgásmintákat, s az ászanákat letisztult, mozgásterápiás eszközként is alkalmazzuk.

Az óra menete: Az órán az első sorozat (Yoga Chikitsa) elemeit gyakoroljuk, navasanáig (csónak póz) vagy kevesebb, megválogatott előrehajlító gyakorlatokat végzünk s ezek után hátizomerősítő, mellkasnyitó, homorító pózokkal folytatjuk, amit a záró sorozat követ. Az óra vezetett és a tanár szükség szerint módosítási javaslatokat ad a gyakorlóknak.

 

Kezdő Hatha Jóga

Ezen az órán a részleteken és a pontos ászana felépítéseken van a hangsúly, minden alkalommal a teljes test átmozgatása mellett egy-egy ászana, vagy izomcsoport kerül a fókuszba.


Kezdő Hatha Jóga jellemzői

 • Ez az óra elsősorban azoknak ajánlott, akik szeretnék mélyrehatóan megismerni a jóga ászanák felépítését, és arra törekednek, hogy gyakorlásukban minél pontosabban, minél precízebben tudják kivitelezni a különböző testhelyzeteket.
 • Ezeken az órákon a részleteken van a hangsúly, minden alkalommal a teljes test átmozgatása mellett egy-egy ászana, vagy izomcsoport kerül a fókuszba, melyekhez különböző készség- és képességfejlesztő gyakorlatok vezetnek el.
 • A gyakorlatok kivitelezése során gyakran használunk segédeszközöket (párnát, hevedert, téglát, esetleg gyakorló társunkat), melyek abban segítenek, hogy még jobban megérezzük az elérni kívánt testtartásokat. Kezdők és középhaladók egyaránt megtalálhatják ebben az óratípusban a kihívásokat.
 
Időtartam: 90 perc
Ritmus: statikus
Tapasztalat: kezdőknek és haladóknak is ajánljuk
Intenzitás: közepes állóképességet igényel

Az óra menete

 • légzésfigyelés, elcsendesedés, ráhangolódás a gyakorlásra
 • bemelegítés
 • készség és képességfejlesztő feladatok, ászanák gyakorlása az óra adott témája köré építve
 • relaxáció

Az órát külföldiek számára is ajánljuk, a foglalkozás igény szerint két nyelven (magyarul és angolul) kerül megtartásra.

Hatha Jóga

Statikus jógaóra, mely főként az ászana gyakorlásra helyezi a hangsúlyt, a különböző testhelyzetek 8- 10 légzésen keresztül kerülnek kitartásra.


Hatha Jóga jellemzői

 • A statikus jógaórák közé tartozik, mely főként az ászana gyakorlásra helyezi a hangsúlyt. 8- 10 légzésen keresztül tartjuk ki a különböző testhelyzeteket.
 • Gerincünk alapos átmozgatása, nyújtása és csavarása különösen fontos elem az óra folyamán, hiszen manapság egyre többen – már fiatal korban is – hátproblémákkal küzdenek.
 • Ezen óratípus elsősorban azoknak ajánlott, akik voltak már jógaórán és a főbb ászanákkal tisztában vannak, átlagos, vagy átlagon felüli az állóképességük. 
 • Elsajátítjuk az ún. teljes tüdős jógalégzést, mely dinamikus fenntartása segíti az ászanák kitartását a gyakorlás folyamán, megemeli a testhőt, elindítja a különböző méregtelenítő folyamatokat szervezetünkben. Nyújtások folyamán ugyancsak a helyes légzéstechnika segítségével tudjuk elengedni a feszültséget izmainkból és ízületeinkből.
 
Időtartam: 90 perc
Ritmus: statikus
Tapasztalat: középhaladóknak és haladóknak ajánljuk
Intenzitás: közepes, nagy állóképességet igényel

Hatha Jóga hatásai

 • Az óratípus nagyrészt a törzs és láb izomcsoportjait erősíti meg, továbbá nagy hangsúlyt fektet a mozgásszegény életmód és irodai ülőmunkából fakadó beszűkült ízületek és megrövidült izomcsoportok élettani mozgásterjedelmének visszaállítására is.
 • Általánosan elmondható, hogy a statikus kitartások nyújtják és erősítik is egyben izmainkat, illetve stressz oldó hatásuk sem elhanyagolható.

Az óra menete

 • légzésfigyelés, ráhangolódás a gyakorlásra
 • bemelegítés: napüdvözletek
 • törzs nyújtások, csavarások
 • egyensúlyozó ászanák
 • álló ászanák
 • hátrahajlítások, hátizmok erősítése
 • levezetés: ülő ászanák, nyújtások, csavarások
 • légzésfigyelés, légzőgyakorlatok
 • relaxáció

Az órát külföldiek számára is ajánljuk, a foglalkozás igény szerint két nyelven (magyarul és angolul) kerül megtartásra.

Hatha Flow Jóga

Jóga pozíciók finom összefűzése, mozdulatok folyamatos áramlása. Az ászanák sorrendje a jin-jang elvet követi, azaz egy bizonyos hatású joga gyakorlatot egy rá ellentétesen ható gyakorlat követ.


Hatha Flow Jóga jellemzői

 • Jóga pozíciók finom összefűzése, mozdulataink folyamatos áramlása 90 perc alatt.
 • Az óra figyelmünk önmagunkra való fordítással kezdődik légzőgyakorlatokon keresztül, ezzel megteremtjük a gyakorlásunk ritmusát. Bemelegítő, átmozgató mozdulatsorok vezetnek át bennünket egy folyamatos, könnyed gyakorlásba.
 • Ászanáink összefűzése a jin-jang elvet követi, azaz egy bizonyos hatasú joga gyakorlatot egy rá ellentétesen ható gyakorlat követ, így lendítjük fel a bennünk rejlő energiákat. Az óra végén lévő tíz perces relaxációig nincs megállás, folyamatos a mozdulataink érzésének áramlása.
Időtartam: 90 perc
Ritmus: dinamikus
Tapasztalat: kezdőknek és haladóknak ajánljuk
Intenzitás: közepes állóképességet igényel

Az órát külföldiek számára is ajánljuk, a foglalkozás igény szerint két nyelven (magyarul és angolul) kerül megtartásra.

 

Vinyasa Flow Jóga

A napüdvözlet mozdulataira épülő dinamikus, szabad stílusú jóga, amelyben a fő hangsúly az áramlás élményének megtapasztalásán van.

Vinyasa Flow Jóga jellemzői

 • Az erő, a rugalmasság és az állandó változás jógája.
 • A vinyasa flow egy dinamikus, szabad stílusú jóga, amelyben a fő hangsúly az áramlás élményének megtapasztalására kerül. Az egyes pózok hosszabb kitartása helyett ebben a stílusban a cél az állandó változáshoz való alkalmazkodás képességének fejlesztése.
 • A testtartások sorozatba olvadnak, nem különülnek el egymástól. Az óra során az egyszerűbbtől haladunk az összetettebb felé, fokozatosan felkészítve a testet és a lelket is a bonyolultabb gyakorlatokra, vagyis a nehezebb élethelyzetekre :-).
 
Időtartam: 90 perc
Ritmus: dinamikus
Tapasztalat: haladóknak ajánljuk
Intenzitás: közepes állóképességet igényel

Vinyasa Flow Jóga hatásai

 • A vinyasa flow a napüdvözlet mozdulataira épül, sorozataival felmelegíti és energetizálja az egész testet. Erősíti és nyújtja a főbb izomcsoportokat valamint karbantartja a gerincet. Nagy hangsúlyt kap a légzéssel harmóniában történő mozgás, amely segít a figyelem és a tudatosság fenntartásában is.
 • •A vinyasa flow stílus a folyamatos mozgásban, változásban segít megteremteni az állandó jelentétet.

Kismama Jóga

A kismama jóga minden eleme testileg és lelkileg a szülésre és az anyaságra készít fel, a várandóság 14. hetétől a szülésig gyakorolhatod.

Kismama Jóga jellemzői

 • A jóga gyakorlatai hatással vannak az idegrendszerre, kiegyensúlyozzák a szervezetet és támogatják a természetes gyógyulási, regeneráló folyamatokat, az olyan ősi folyamatot is mint egy gyermek születése.
 • A kismama jógát a várandósság 14. hetétől lehet kezdeni és a szülésig folytatni. Kezdő szinttől is belevághatsz, tehát ha soha életedben nem jógáztál akkor is elkezdheted, testalkattól és kortól függetlenül! A foglalkozás 90 perces, minden eleme testileg és lelkileg a szülésre és az anyaságra készít fel.
 • Az órák során megtanulod és elsajátítod azokat a légzés és relaxációs technikákat, amiket tudsz hasznosítani a vajúdás során is. A gyakorlatok rendszere úgy van megalkotva, hogy ne érezd megerőltetőnek, de kellően fitten tartson.
 • Orvosoljuk vele az esetlegesen felmerülő panaszokat többek között hát és derék fájdalmak, lábdagadást. Nem tartalmaz többek között hasizom erősítő gyakorlatokat, fordított testhelyzeteket, csavarásokat.
 
Időtartam: 90 perc
Ritmus: statikus
Tapasztalat: kezdőknek ajánljuk
Intenzitás: nem igényel nagy állóképességet
 • Megengedő jógának is nevezzük, hiszen tényleg a kismamák igényeire van szabva! Gátizom tornával megerősítjük a gát izmait és megtanuljuk ellazítani azokat. Ennek a szülés során a gát védelmében van szerepe.
 • A kismama jóga menete: - elcsendesedés - bemelegítés - asana (gyakorlatok, légzőgyakorlatok) - gátizom torna - relaxáció, kapcsolatfelvétel a babával - kiegyensúlyozó légzőgyakorlatok (pranayama) - óra végi elcsendesedés.

 

Kezdő Ashtanga

Az Ashtanga jóga első sorozatának elemeit gyakoroljuk ezen az órán vezetett körülmények között (nem mysore).


Ashtanga Jóga jellemzői

Célja a fizikai test megerősítése, a hajlékonyság növelése, szervezet tisztítása, illetve az egészség megőrzése és helyreállítása. Terápiás jellege ellenére már az első sorozat is komoly kihívások elé állítja a gyakorlókat. Nem is elsősorban az ászanák kivitelezése hanem a figyelem összpontosítása és megtartása jelent nehézséget. A gyakorlás során végig figyelni kell a bandhák megtartására,a lassú és puha udzsájí légzésre, és ászanáról ászanára vezetni kell a dristit, azaz a fókuszt. Az egyes sorozatokon belül, és az egyes sorozatok között akkor érdemes továbbmenni, ha nem kalandozik el a figyelem, a légzés nyugodt marad, ill. az addig tanultak már nem okoznak különösebb nehézséget.

 
Időtartam: 90 perc
Ritmus: dinamikus
Tapasztalat: haladóknak ajánljuk
Intenzitás: nagy állóképességet igényel

Az óra menete

Az órán az első sorozat (Yoga Chikitsa) elemeit gyakoroljuk, mely során a tanár vezeti az órát és szükség szerint módosítási javaslatokat ad. Ezt a gyakorlást elsősorban azoknak ajánljuk, akiknek nem idegen a jóga gyakorlása és jó fizikai kondícióban vannak.

Ashtanga Jóga hatásai

 • A fix sorozat gyakorlása segít kialakítani egy egészséges napi rutint. Ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben és növeli az önbizalmat valamint javul az összpontosítási készség, a légzés és testi erőlét.
 • Ez a stílus kezdetben elsősorban a fizikai kihívások keresőinek alkalmas, viszont idővel "mozgó meditációvá" alakul, elmélyítve a kapcsolatot önmagunkkal.


“Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj, a többi majd jön magától”

Sri K. Pattabhi Jois mondása

Az órát külföldiek számára is ajánljuk, a foglalkozás igény szerint két nyelven (magyarul és angolul) kerül megtartásra.

 

Gyerekjóga

"Képzeld, van egy varázsmatracom, ha ráülök, bármi megtörténhet!"


Mi történik a 45 perces foglalkozáson?

 • a test átmasszírozása, bemelegítése
 • jógatesttartások – gyakorlatok mesével, játékosan
 • relaxáció – lazítás mesével, zenével
 • légzőgyakorlatok, koncentrációfejlesztő gyakorlatok
 • intenzív mozgással járó játékok 
Időtartam: 45 perc
 

Minden második vasárnap délelőtt 10-től!

Gyerekjóga jellemzői

"Képzeld, van egy varázsmatracom, ha ráülök, bármi megtörténhet!
Lehetek szárnyaló sas, tarka pillangó, fürge tigris, erős cápa vagy égigérő varázsfa.
Kezeket a magasba, terpeszt a láb, s egy ugrással a mesejóga birodalmában jársz!
Egyszer volt, hol nem volt…"

 

A Yogatree Stúdióban minden második vasárnap délelőtt a gyerekeké. A gyerekjóga órákon a gyerekek természetes közegében, a mesék világában barangolunk. Állatok bőrébe bújva játékos, utánzásos formában mozgunk, kiáltunk, kúszunk és mászunk.

Gyere el és ülj fel velünk a varázsszőnyegünkre. :)

A gyerekjógát 3-7 éves gyerekeknek ajánljuk, a foglalkozásokat Magyar Zsófi tartja. Találkozzunk minden második vasárnap délelőtt 10:00-10:40-ig!

Az alkalmon való részvétel 1.200 Ft-ba kerül, a szülők a stúdió előterében leülve, teázva, olvasgatva, kényelmesen meg tudják várni a gyerekeket.

Amennyiben szeretne csemetéd csatlakozni, kérjük jelentkezz nálunk az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött email-el.

A 3-7 éveseknek szóló játékos jógafoglalkozásokon mesékkel, mondókákkal jógázzuk el természetet, az állatokat, a minket körülvevő világot. Az óvodás korú gyermek számára alkotott mesevilágban jógázik, ahol ő a főhős. A játékos utánzó jógagyakorlatok felkeltik a gyerekek érdeklődését és figyelmét, ezáltal örömmel és megfelelő intenzitással vesznek részt a gyakorláson. Ebben a korban kiemelt hangsúlyt kell, hogy kapjon a mozgásfejlesztés, így a jógagyakorlatok közé az idegrendszer érését segítő mozgásfejlesztő feladatok kerülnek beillesztésre. Ahhoz, hogy a gyermek helyt tudjon majd állni az iskolában, ne legyenek tanulási nehézségei, koncentrációs problémái, fontos, hogy a mozgása megfelelően fejlődjön az óvodás évek során, azaz megtanulja a helyes testtartást, járást, futást, valamint az alapvető nagymozgásokat (nyusziugrás, békaügetés, sánta róka stb.)

 

A gyerekjóga jótékony hatásai:

 • a gyerekek kapcsolatba kerülnek a belső világukkal, jobban megismerik önmagukat, nő az önbizalmuk, javul a figyelemkoncentrációjuk;
 • megtanulják kezelni a szorongásaikat, félelmeiket;
 • megtanulják megélni az érzelmeiket;
 • javul a fizikai állóképességük, koordinációs képességük, egyensúlyérzékük, testük rugalmassága;
 • erősödik a testük, javul a testtartásuk;
 • megtanulnak ellazulni.

Női Jóga

A női jóga varázsa felemeli és beragyogja a női lelket.


Női Jóga jellemzői

Ezeken az órákon lehetőségünk nyílik elcsendesedni, valóban befelé figyelni. Kipróbálni és megtapasztalni az apró részleteket, amelyek fölött sokszor elsiklunk a rohanó hétköznapjainkban vagy a dinamikusabb jógagyakorlás során.

Nőnek lenni azt jelenti, hogy magunkban hordjuk a folyamatos változásra való képességet. A kreativitást, a gyöngédséget, a befogadást, az elengedést, a megengedést. Gyengéden átmozgató,testet-lelket feltöltő és inspiráló jógagyakorlásra számíthatsz velünk.

Bár „a jóga Egy”, egy női jóga-körnek nagyon is van létjogosultsága. Mert a patriarchális, női princípiumot a tárgyiasított szexualitástól a tűzhelyig terjedő horizontba gondoló társadalmakban a nők hordozta létbölcsesség és intuíció nem „lila romantika”, hanem teremtő lehetőség a béke, az egység, és egymás elfogadása útján. Ugyanolyan jelentőségű lehetőség a jóga számunkra is: összegyűjteni azt az erőt, amivel születetten rendelkezünk, de kommunikációnkban (és talán a belsőnkben is), félünk kinyilvánítani. Még felnőtt korunkban is visszafoghatnak minket az egyoldalú társadalmi elvárások, vagy a belénk nevelt megfelelési kényszer: a részben belénk vésett, részben viszont egoisztikus sztereotípiák.

A feloldás a jóga, - s valamennyi szellemi hagyomány szerint is - az ellenállás és lázadás helyett az éberség, és megfigyelés útja – ebből fakad a Nagy Egésszel való bölcs együttműködés, az  önismeret és ősbizalom. A jógikus fizikai, pránafejlesztő, fókuszáló és kontemplatív gyakorlás segíthet a testet, és tudatot regenerálni – szabad utat engedve annak, ami már eleve sajátunk: szabadság, erő, őszinteség önmagunkkal, bátorság a véleményeink elengedésére, és friss, szerető odafordulás –  folyékonyság és fogékonyság az élet áramában. Nők, együtt. Szeretettel várunk!

Időtartam: 90 perc
Ritmus: statikus
Tapasztalat: kezdőknek és haladóknak is ajánljuk
Intenzitás: nem igényel nagy állóképességet
 

Pilates


A pilates vagy pilátesz fitnessz módszert a német Joseph Pilates alapította a huszadik század elején. A Pilates olyan komplex mozgásforma, amely ötvözi a "nyugati" világ anatómiai ismereteit a "keleti" mozgáskultúra egyes eszközeivel. Gyakorlásában nagy szerepet kapnak a gerinc stabilizáló izmai (mélyizmok), illetve a speciális légzéstechnika.

 

A pilátesz módszer nevét megalkotója, Joseph Hubertus Pilates után kapta, aki Németországban, Düsseldorf mellett született 1883-ban. Születése óta angolkórban, asztmában és ízületi fájdalmakban szenvedett. Ennek hatására életét már egészen korán a sportolásnak és az egészséges test kialakításának szentelte: gimnasztikázott, testépített, jógázott.

1912-ben Angliába költözött, bokszolóként, cirkuszi előadóként és önvédelmi sport oktatóként dolgozott. A világháború kirobbanásakor a német állampolgárokat, így Pilatest is, internálták, és ezalatt, a Man-szigeten kezdte el kialakítani módszerét. Honfitársai, akiken "gyakorolt", a testedzésnek köszönhetően megerősödtek fizikailag, és elkerülték azt az irtózatos spanyolnáthát, amely ezreket ölt meg.

1926-ban az USA-ba költözött, az oda tartó hajóúton ismerkedett meg későbbi társával, Clarával, akinek segítségével kialakította a "Contrology"-nak (=kontroll) nevezett módszerét, és megnyitotta fitnessz termét a New York-i Balett épületében. Kora legnagyobb táncosai és táncoktatói jártak hozzá, hogy a "Contrology" módszer segítségével szép alakra és hihetetlen ruganyosságra tegyenek szert. Ezután 40 év "aranykor" következett Pilates életében és munkásságában. Haláláig fejlesztette módszerét, összeállított több száz ma is használt gyakorlatot (melyek gyűjteménye Pilates "basic" vagy "true" irányzat néven ismert). 87 évesen hunyt el.

Elvei

Gyakorlói szerint a pilates fő célja a test és a lélek egységének megteremtése olyan módon, hogy az elme ne legyen lekötve és a test kecsesen, egyensúlyban mozogjon.

Joseph Pilates 6 alapelvet alkotott meg módszeréhez:

1. koncentráció (concentration) A tudatos mozgás kulcsa, hogy odafigyeléssel, a figyelem fókuszával végzik a gyakorlatokat.

2. irányítás (controll) Szellemi és fizikai irányítás. Az izmok irányítása, a mozgás összekoordinálása, a légzés koordinálása. (Pilates a módszerét nem magáról nevezte el, hanem Controll-nak.)

3. központosítás (centering) A módszer azon alapvetésre épül, hogy minden mozdulat az úgynevezett erőközpontból (powerhouse) indul ki, azaz a has-alsó háti szakasz-csípő-fenék központi területből, amely körülveszi a létfontosságú szervek nagy részét, magába foglalja a gerincet, a test középpontját alkotva.

4. légzés (breathing) A megfelelő légzéstechnika a kulcs a minél tökéletesebb mozgás kivitelezéséhez. Minden gyakorlat mozdulataihoz adott ki-és belégzésütem tartozik.

5. áramlás (flowing movement) Minden gyakorlatnak saját üteme van, ezáltal a gyakorlatok "áramló" mozgással állnak össze egésszé.

6. precizitás (precision) A gyakorlatok helyes kivitelezése a legfontosabb, inkább kevesebb ismétlésszámmal, de a lehető legtökéletesebben végrehajtva kell dolgozni.

 

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolat

Yogatree Studio

1073 Bp. Erzsébet krt 51. mfsz. 1.
+36 70 520 8067
info (@) yogatree.hu

Adatvédelmi szabályzat

 

Yogatree Studio

Instagram Instagram

Facebook