Nem csak a fizikai test vagyunk - Vera

A védikus irodalom szerint az egyéni élőlény eredeti helyzetében halhatatlan, változatlan és örök élőlény, aki anyagvilághoz fűződő ragaszkodásának köszönhetően rákényszerül arra, hogy újra és újra megszülessen ebben a fizikai környezetben, azonosítva önmagát a testével. Ennek a testi önazonosításnak többféle szintje van. A durva fizikai szintű énkép (anna-maja-kósa) a durva-fizikai testtel való teljes azonosulás tudatszintje, amelynek hatására kizárólag a fizikai testünk jelenik meg az énképünkben, mint domináns, önmagunk értékét meghatározó tényező.

Ezen az önazonosítási szinten a „kövér/sovány vagyok”, a „férfi/nő vagyok”, a „hosszú/rövid hajú vagyok” és ezekhez hasonlóénképek dominálnak. Mivel a durva-fizikai testünk ideiglenes és folyamatosan változó, az ehhez kapcsolódó önazonosság jellege is állandóan változik. A test és az anyagi tudat csupán ideiglenes burkok, amelyek éppen akadályozzák, de amelyek ugyanakkor – megfelelően használva őket – segíthetik is a lélek önmagára találását, az önmegvalósítást.

Amikor megszületünk mindannyian kapunk egy testet, amelyet karban kell tartanunk, amelyről gondoskodnunk kell ezen életünk végéig. Mindenki más képességeket és tulajdonságokat kap, az, hogy ezekkel, hogy gazdálkodik, az már rajta múlik. Amikor valaki kevésbé szerencsés fizikai adottságokkal rendelkezik, alapvetően nehezebb dolga van, mivel a fizikai test az, amelyet elsődlegesen észlelünk és amellyel „együtt élünk”.

Hogyan kapcsolódik ez a gyakorláshoz? Egy jóga teremben azt látjuk, hogy a gyakorlók nagy része vékony, izmos, a mai ideálnak megfelelő testtel rendelkezik. Ha valaki kevésbé felel meg az éppen ideális, vagy annak vélt testalkatnak az nagymértékben meghatározza a testgyakorláshoz való viszonyát is. Inkább el sem megy gyakorolni, mert tele van félelemmel, frusztrációval. Ezek teljesen normális reakciók, mindenkiben jelen vannak. Mindig az első lépés a legnehezebb. A gyakorlás folyamatos és komoly erőfeszítés önmagunk megismerésére és fejlesztésére. A szilárd, stabil és folyamatos jellegű gyakorlás egyenletes fejlődést biztosít a gyakorló számára. A komoly eredmény eléréséhez azonban készen kell állnunk a szükséges erőfeszítésre és kitartásra. Minden cél eléréséhez ki kell lépnünk a komfort zónánkból, és fel kell ismernünk a bennünk rejlő potenciált, ez az egyetlen út a fejlődés felé. Ezzel az attitűddel kell hozzálátnunk a gyakorláshoz.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolat

Yogatree Studio

1073 Bp. Erzsébet krt 51. mfsz. 1.
+36 70 520 8067
info (@) yogatree.hu

Adatvédelmi szabályzat

 

Yogatree Studio

Instagram Instagram

Facebook