Hogyan is kezdődött ez a "jóga dolog"?

Többen kérdeztétek, hogy kezdődött nálam a jóga-szerelem, mikor találkoztam először a jógával, hogy jutottam odáig, hogy saját stúdióm legyen. Úgy tűnik ez a hét a visszaemlékezésekről szól, így gondoltam, belekezdek a mesébe…

Az első jógaórámra huszonegy-két évesen kerültem, igen, ez nem mostanában volt… :) Akkoriban még nem volt minden sarkon egy jógastúdió, viszont ha valaki keresett, tudott magának találni helyet, ahol gyakorolhatott.

Ebben az időban nem volt még túl sok fogalmam arról, hogy mi a jóga, abban az időben jazz tánc órákra jártam Bánhidi Petrához. A legjobban azt szerettem benne (a fantasztikus tanáron és a szuper csapaton kívül), hogy amikor órán voltam, minden más megszűnt számomra, csak a testi érzek voltak, a koncentráció, hogy jól csináljam, hogy túléljem… ;) Amit pedig a leginkább imádtam, amikor az egyes kitartott pózokban elkezdett a homlokomról csepegni egy-egy izzadságcsepp a padlóra. De csak tartottam, tartottam… Ismerős érzés?

A jógáról túl sokat nem tudtam, viszont valahogy nagyon egzotikusnak találtam. Magam sem tudtam megmagyarázni, de az olyan különleges volt akkoriban, ha valaki jógázott. Valami megfoghatatlan, ismeretlen. Az első jógaórám abban a táncstúdióban volt, ahova jazz táncolni is jártam, és arra volt tökéletes, hogy rájöjjek, ez nagyon is bejön nekem, illetve arra is rájöttem, ez a mozgáskultúra nagyon is közel áll a jazz tánchoz, hogy a jazz gyakorlások során kimondottan sok jóga, vagy jógához hasonló elemet használtunk, ráadásul koncentráció, a testi érzetek, a „kiszakadás a hétköznapokból érzése” egészen hasonló volt. Így elkezdtem keresni egy jóga stúdiót, és a második jóga óra, amin részt vettem, már a jelenlegi tanáromnál, Bálintnál volt a Padmában. Sokszor emlegettem azóta is, hogy mennyire szerencsésnek érzem magam, amiért ilyen gyorsan megtaláltam a számomra megfelelő tanárt és közösséget, pláne úgy, hogy ne felejtsük el, akkoriban még sokkal kevesebb jógastúdió volt a városban. Bár nagyon jól éreztem magam az órákon, testileg és lelkileg is felfrissültem minden alkalommal, mégsem éreztem úgy, hogy olyan drasztikusan változásokat hozna a jóga az életembe. Sok-sok évig megmaradt számomra a jóga egyfajta hobbi szinten, maximum hetente egyszer eljártam az órákra, volt, hogy hónapok, sőt évek is elteltek gyakorlás nélkül. Otthoni jógázásról akkoriban még szó sem volt…

Bálint már akkor is indított alaptanfolyamokat, képzéseket, tartott táborokat, viszont emlékszem, mennyire távol éreztem magamtól ezt az egész világot, el sem bírtam képzelni, hogy az „értékes” szabadnapjaimat (egész napokat, sőt egy egész hetet!!!) ilyenre fordítsak. Úgy éreztem, hogy túlságosan is pörgős, rohanós életet éltem, sokat buliztam, állandóan barátokkal lógtam, kiszakadni ebből akár pár napra is, akkoriban egészen elképzelhetetlennek tűnt, független attól, hogy azt már akkor is pontosan éreztem, hogy ez engem érdekel, jót tesz a testemnek, lelkemnek.

Azóta rájöttem, hogy ezeket a belső folyamatokat nem lehet siettetni. Számomra akkor a más típusú tapasztalatoknak volt meg az ideje. Sokszor gondolkodtam, hogy hol tartanék most a jóga gyakorlásban, ha már akkor „komolyan” vettem volna. Igen, valószínű sokkal előrébb, de ennek igazán nincs jelentősége. Ez nem egy verseny, sem magunkkal, sem a többi gyakorlóval, sem a tanárral szemben. Csak a belső út számít, a fejlődés, amit a rendszeres gyakorlással el lehet érni. Én ezt tartom a legfontosabbnak.

Visszatérve az alap témához, hogy mégis mikor jött el a változás számomra? Pontosan meg tudom mondani, most ősszel lesz 4 éve. Biztos vannak emberek, akiknek a jóga szerelem első látásra, nekem az igazán mély gyakorláshoz kellett valami mély belső motiváció, valami, ami belülről ösztönzött a változásra, a változtatásra. Akkoriban egy elég komoly magánéleti válság közepén voltam, lelkileg, fizikailag nagyon instabil állapotban, tulajdonképpen ez hozta meg bennem azt a szándékot, hogy valóban változtatni akarjak az életemen. Eljutottam egy olyan pontra, amikor már nem adtam magamnak más lehetőséget, valahogy ki kellett törnöm abból a lelki állapotból, abból a helyzetből. Külső segítséget kerestem és nagyon gyorsan meg is találtam, elkezdtem járni egy fantasztikus pszichológushoz, aki különböző integrált módszerekkel dolgozott és ahol szükségesnek látta, egyesítette a nyugati és keleti módszereket a fejlődés érdekében. A vele való első találkozásom körülbelül harmincadik percében hangzott el tőle az a mondat, hogy „azonnal irány vissza jógázni!” :) Utólag nem is értem, hogy miért nem jöttem rá én is, hogy ez segíthet, valahogy akkoriban már több éve jógastúdió közelében sem jártam.

Így visszatértem, és az első jógaórám után először éreztem egy kis nyugalmat, és hónapok óra először aludtam végig az éjszakát. Éreztem, ennek fele sem tréfa, ezt tényleg működik, így innentől kezdve elkezdtem napi szinten gyakorolni. Hetente kétszer-háromszor vezetett órán, a többi napon pedig otthon, először videók, letöltött gyakorlatsorok, aztán pedig már a saját emlékeim alapján. A „várt” motiváció megérkezett, napról napra, hétről hétre jobban lettem. :) Megvettem az első jógaszőnyegemet, még az első hetekben, pedig akkor még fogalmam sem volt, hogy meddig tart nálam ez a nagy lelkesedés.

De innentől kezdve már nem volt kérdés a folytatás. A korábbi évek gyakorlásnak tapasztalata nagyon gyorsan visszatért, és magamhoz képest nagyon gyorsan fejlődtem, szinte minden héten értek sikerélmények, egyre több mindent meg tudtam csinálni, az állóképességem, erőm, koncentrációm hétről hétre szemmel láthatólag fejlődött.

A gyorsvonat elindult, én felszálltam rá és innentől már nem kellett túl sok mindenen gondolkodni. Pár hónappal később már Indiában találtam magam a Himalájai Tradíció asramjában a tanáraimmal, majd jött az első alaptanfolyam, hétvégi workshoppok és a folyamatos gyakorlás. Majd egy évvel később az oktatóképző, a tanítás. De erről majd legközelebb… ;)

 

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolat

Yogatree Studio

1073 Bp. Erzsébet krt 51. mfsz. 1.
+36 70 520 8067
info (@) yogatree.hu

Adatvédelmi szabályzat

 

Yogatree Studio

Instagram Instagram

Facebook